Hoelang is een geopende fles drank houdbaar

Hoelang is een geopende fles drank houdbaar?

Als trotse eigenaar van een mooie collectie dranken voor je horeca zaak dan zal je je best eens kunnen afvragen of je een geopende fles voor je gasten na een tijdje niet beter door de gootsteen kan gieten. Met name likeuren zullen wellicht zorgen voor enige twijfel. Lees daarom deze blog voordat je iets weggooit wat nog even had kunnen blijven staan.

Laten we gelijk beginnen met de allerbeste tip en een mooie spreuk voor op een tegeltje: des te meer alcohol de drank bevat, des te langer deze houdbaar is. Ook is het zo dat hoe meer andere ingrediënten toegevoegd zijn aan het basisproduct, hoe korter de houdbaarheid is. En dan nog een tip: vertrouw op je neus. Je hebt de drank al eens eerder geroken en gedronken. Wanneer de geur echt niet in de buurt komt van die herinnering dan kan je er vanuit gaan dat het over en uit is.

Per soort drank zijn er natuurlijk ook specifieke richtlijnen die je aan kan houden:

1. Port, sherry, vermout
Port, sherry en vermout zijn versterkte wijnen, waardoor deze meer alcohol bevatten dan een gewone wijn en daardoor langer houdbaar zijn. Van port drink men vaak één glaasje als aperitief of bij het dessert. Dat betekent dat je gasten zo’n fles waarschijnlijk niet dezelfde dag op krijgt. Port heeft een alcoholpercentage tussen 18% en 20% alcohol. Een geopende fles kan je nog 2 weken tot maximaal een maand bewaren. We adviseren een vintage port dezelfde dag tot uiterlijk drie dagen na openen op te drinken. Zuurstof heeft op deze variant een groter effect. Het is ook een aanrader om na het openen de fles port met originele kurk rechtop in de koelkast te bewaren, dit geldt voor alle port (ook de droge witte varianten). Haal de fles op tijd uit de koelkast om hem op temperatuur te laten komen. Sherry en vermout hebben een alcoholpercentage dat ongeveer tussen de 15% en 20% ligt. Van sherry zijn er droge en zoete varianten. De Fino’s (droog) kan je beter binnen 3 dagen opdrinken, de Pedro Ximénez (zeer zoet) kan je geopend gerust nog 2 maanden in de koelkast bewaren. Van vermout vind je ook droge en zoete varianten waarbij na opening de droge korter te bewaren zijn dan de zoete, maar let ook op het alcoholpercentage van sherry en vermout. We noemden al eerder de vuistregel: hoe hoger het percentage alcohol, des te langer deze houdbaar is.

Royal Oporto Ruby
Foto credit: Royal Oporto

2. Likeuren
Likeuren bevatten een mix van alcoholdestillaat en gedestilleerd water waaraan andere ingrediënten zijn toegevoegd. Denk aan suiker, vruchten, room en kruiden. Het alcoholpercentage kan variëren van 15% tot zelfs 80%. We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak. Fruitlikeuren zullen bijvoorbeeld verzuren. Likeuren met een hoger alcoholpercentage zijn geopend zeker zo’n drie jaar zeer goed te bewaren, maar ook hier zal de kwaliteit van de smaak afnemen. Zeker als de fles meer leeg is dan vol en er dus meer zuurstof in de fles aanwezig is.
Na openen kan er bij flessen likeur rond de opening suikers uit de drank gaan kristalliseren waardoor je de dop er wat lastiger op draait. Zorg dat je de drank altijd goed afsluit zodat er niet meer zuurstof bij komt.

Mozart Likeur

3. Gin, rum, whiskey, vodka, cognac
Hoe graag we hier willen noteren dat deze spirits onbeperkt houdbaar zijn, zal je ook merken dat bijvoorbeeld een rum of whiskey met de tijd verandert als deze langer op de plank blijft staan. Bij sommige whiskies heeft het openen aanvankelijk een positieve invloed op de drank. De zuurstof maakt de smaak van de whisky zachter en geconcentreerder, maar ook hier geldt; als de fles nog minder dan de helft van de drank bevat dan wordt het tijd om ‘m op te maken. Misschien nog wel een grotere vijand dan zuurstof is zonlicht. Houd dus je mooie dranken uit direct zonlicht en bewaar ze als het kan in de originele verpakking. Dit kan in de kast of je drankenkabinet. Voor vodka wordt vaak geadviseerd deze in de koelkast te bewaren. Niet (!) in de vriezer, dan verliest de vodka z’n smaak. Doordat al deze dranken een alcoholpercentage hebben van meer dan 25% kan je ze langer dan drie jaar na openen bewaren. Echter, in sommige gevallen is dit gewoon zonde.

Johnnie Walker Black Label

Algemene bewaaradviezen:

  • Koel, droog en donker, maar dit hoeft niet in de koelkast te zijn. Schommeling van temperatuur en direct zonlicht zijn de grootste boosdoeners voor alle drank.
  • Bewaar de drank dus in de originele koker/verpakking als deze (zon)licht tegengaat.
  • Gebruik na openen de originele dop om de fles weer goed af te sluiten.
  • Bewaar de drank rechtop na openen.
  • Ruik en kijk goed. Bij twijfel; proef! Van een slokje zal je niet ziek worden.


Geniet ervan! En wordt het tijd om je voorraad weer aan te vullen? Kijk dan eens in ons assortiment.