AD olijfolie test

Begin november werden we gebeld door Nico van Donkelaar, de eigenaar van de Olijfolie shop, dat we geselecteerd zijn om mee te werken in een proefpanel van het AD. Een hele eer waar we uiteraard geen nee tegen zeggen. Samen met deolijfolie producent Remy en de chefkok van Karel V in Utrecht gingen we deze uitdaging aan om blind de beste supermarkt olie te testen.

Dit bleek nog een hele opgave. Onder leiding van Nico kregen we diverse olijfolies te proeven, zonder dat we iets wisten over de olie werden de meningen gegeven en gaven we elkaar aanvullingen en gingen we geen discussie uit de weg. Tussen het proeven door aten we een stukje appel om de smaak weer te reinigen. Een tip van Nico.

We keken alle 4 met een verschillende manier naar de smaken, structuur, kleur en geur. Met name onze Franse olijfolie maker was verrast over de kwaliteit wat te koop is in Nederland, en dat was dan ook niet positief bedoelt. Met een Frans accent maakt hij duidelijk dat er nog veel werk te doen is op gebied van olijfolie in Nederland. Chefkok Vito maakte vooral de vergelijking met eten en de bereiding hiervan. Qeuze eigenaar Robbert zocht het commerciëler op en keek vooral naar de smaak en wat de waarde hiervan zou kunnen zijn. Olijfolie importeur Nico zocht het in de technische zin en twijfelde vooral over de versheid van de producten.

Uiteindelijk hebben we alles goed door kunnen proeven en hebben we voor elke olie een cijfer gegeven waar uiteindelijk een gemiddelde uit kwam. Wil je het hele artikel lezen, klik dan hier !

De olijfolie test is gehouden in de keuken van Qeuze ‘ De senslounge’ Een perfecte gelegenheid om eens anoniem de smakentest te houden.