Chileens wijnhuis Casas Patronales maakt wijnen in perfecte harmonie

Bij wijn uit Chili, waar denk je dan aan? Bekend? Onbekend? Zwaar? Soepel? Duur? Goedkoop? We vertellen je in deze blog graag meer over dit prachtige en diverse wijnland en introduceren daarbij de wijnen van het Chileense wijnhuis Casas Patronales die in Nederland exclusief bij ons te koop zijn.

Wijnkaart Chili
Als je de wijnkaart van Chili bekijkt dan valt meteen op hoe langgerekt en relatief smal het land is. Chili wordt ten westen begrensd door de Stille Oceaan en ten oosten door het Andesgebergte. Deze twee natuurlijke grenzen zijn van grote invloed op het klimaat van Chili. Want ondanks de snikhete temperaturen koelen de druiven overdag voldoende af door frisse, droge lucht vanaf de oceaan en ’s nachts door de verkoelende lucht die over de besneeuwde toppen van de Andes de valleien in wordt geblazen. Ook voor de geringe regenval hoeven de wijnmakers niet te vrezen. Het smeltwater dat van het Andesgebergte naar beneden stroomt, is perfect voor de irrigatie van de wijngaarden.

De wijngebieden van Chili
Chili is van Noord naar Zuid opgedeeld in meerdere valleien waar wijngaarden zijn aangeplant. Deze beginnen niet in het uiterste puntje van het land, maar vanaf de Elqui vallei naar beneden tot Malleco als zuidelijkste wijnbouwgebied. De belangrijkste wijnregio’s zijn onder andere Aconcagua, Maipo, Colchagua, Maule en Itata. In de Maule vallei vind je de wijngaarden van Casas Patronales. Dit is de oudste wijnregio van Chili en staat bekend om vulkanische bodems, een vrij hoge gemiddelde regenval en druivensoorten zoals Malbec en Carmenère.

De druivensoorten van Chili
Ja, even over die druivensoorten. Lange tijd bood Chili kwalitatieve Bordeaux-blends. Cabernet Sauvignon en Merlot doen het namelijk uitstekend in het Chileense klimaat. Totdat op een dag iemand ontdekte dat het grootste deel van die Merlot druivenstokken helemaal geen Merlot bleek te zijn. Ze hadden al die tijd te maken gehad met Carmenère, een andere van oorsprong afkomstige druivensoort uit Bordeaux. Vandaag de dag is Cabernet Sauvignon nog steeds de meest aangeplante druivensoort, maar ook het aanbod Syrah, Pinot Noir, Malbec, Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay en Riesling is sterk gegroeid.

Oogst Casas Patronales

Een volwassen wijnhuis
Bij Qeuze vind je ook wijn uit Chili, namelijk van Casas Patronales. Het wijnhuis viert dit jaar haar dertigste verjaardag. De geschiedenis van het huis begint in 1990 toen drie goede vrienden besloten om de eerste wijngaarden op hun familiepercelen te planten. Ze lieten de wijnranken in alle rust groeien en probeerden zelf zoveel mogelijk ervaring op te doen. In 2001 vonden ze het tijd om verder te professionaliseren en zorgde een grote renovatie ervoor dat ze in 2003 klaar waren om hun wijnen aan de wereld te laten proeven. De naam Casas Patronales is een afgeleide van ‘Casonas Patronales’. Zo worden oude landgoedhuizen genoemd waar vroeger de beste landbouwproducten naartoe werden gebracht. Alles wat niet door het landgoed werd geconsumeerd, werd lokaal verkocht. Na 30 jaar is goed te zien dat alleen de beste druiven terecht komen in de wijnkelders van Casas Patronales en dat er volwassen wijnen het daglicht zien.

Casas Patronales logoWijnen in goddelijke verhouding
Als je kijkt naar het logo van Casas Patronales dan is er in de samenvoeging van de letters C en P het symbool voor phi te herkennen. Dit ontdekten de eigenaren toen ze de letters C en P uit de vrije hand tekenden. Ze zijn de betekenis van dit symbool verder gaan onderzoeken en kwamen tot de ontdekking dat phi op vele plekken in het dagelijks leven terug te vinden is; in geometrische figuren, in de natuur, in kunst, architectuur en muziek. Het geeft voorwerpen een esthetisch karakter en in de Griekse filosofie wordt beweerd dat er achter schoonheid altijd het getal phi zit. Casas Patronales ziet het symbool als perfecte inspiratie voor elk aspect in de ontwikkeling van hun merk en hun wijnen.

Bij Qeuze vind je vier verschillende lijnen van Casas Patronales. Klik hier om het overzicht van het assortiment te openen.