Als beste getest: winnende rosés van 2021

Op vrijdag 21 mei vond onze Rosé Test 2021 plaats in ons proeflokaal te Vianen. Onze top rosés werden blind geproefd en beoordeeld door een extern proefpanel bestaande uit wijnliefhebbers. In deze blog lees je alles over deze test en de winnende rosé van 2021! Zelf ook een Rosé Test doen? Haal de Proefdoos ‘Rosé Test’ in huis en nodig je vrienden uit voor een proefsessie!

Het geheim van rosé
De Rosé Test ging van start met een korte uitleg over rosé om het proefpanel voor te bereiden op het proeven van deze heerlijke wijnsoort. Want rosé is geen witte wijn, geen rode wijn en in de meeste gevallen is het ook geen mix van rode en witte wijn (hoewel dit in de Champagne en buiten Europa wel is toegestaan). Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven waar ook rode wijn van wordt gemaakt, maar om rosé te maken krijgen deze blauwe druiven een andere behandeling in de wijnkelder. De wijnmaker kan kiezen voor drie verschillende methodes:

1. Directe persing
Na de oogst worden de blauwe druiven (zonder steeltje) direct geperst. Het sap van blauwe druiven is wit, maar de schillen bevatten de kleurstof die bij de directe persing vrij komt in het sap. Één keer persen zorgt voor minimale kleurextractie, maar bij herhaling van de persing komt er meer kleur vrij. Deze methode zorgt meestal voor een lichte rosé.

2. Schilinweking
Voor deze methode worden de druiven niet geperst, maar gekneusd. Het sap wat hierbij vrijkomt weekt enkele uren samen met de gekneusde druiven in een tank. Een korte weking geeft een lichte kleur en een lange weking een donkerdere kleur. Wanneer de wijnmaker tevreden is met de kleur van het sap dan scheidt hij het sap van de schillen en verloopt de fermentatie van het sap verder zoals bij een witte wijn.

3. Saignée
Bij deze methode worden de druiven na de oogst ook direct geperst met de bedoeling er rode wijn van te maken. Na kort schilcontact wordt een klein deel van het sap afgetapt en daar wordt in een andere tank rosé van gemaakt. Het grootste deel blijft over in de oorspronkelijke tank waar de wijnmaker vervolgens zeer geconcentreerde rode wijn van kan maken.

Rosé process

De methodes laten zien dat er veel kleurverschil kan zijn tussen verschillende rosés. Van druiven met veel kleurstof in de schil maakt men meestal donkerdere rosés, maar dit is dus niet altijd het geval. Het grootste misverstand is dat lichte rosé droog is en donkere rosé zoet. Daarom is het geheim van rosé dat deze wijnsoort het waard is om te proberen, ongeacht zijn kleur! Dit is wat het proefpanel ook ontdekte tijdens de rosétest.

Wijnplacemat

Reacties van het proefpanel
We vroegen het proefpanel eerst of ze hun eerste rosé dit jaar al hadden gedronken en hoe vaak ze rosé drinken. De meeste panelleden gaven aan dat ze hun eerste rosé dit jaar al hadden gedronken. Een aantal dronken deze op het terras en een enkeling thuis. Er werd tevens beaamd dat ze rosé vaak pas weer openen als de lente begint en dat de wijn dan tot het einde van de zomer met regelmaat op tafel verschijnt.
 
Vervolgens nam het proefpanel plaats aan de proeftafel. Iedereen kreeg zes glazen met in elk glas een andere rosé. Niemand in het proeflokaal wist welke rosé in welke fles zat. Op het beoordelingsformulier kon het proefpanel in eigen bewoording opschrijven wat ze van de rosés vonden en hierop konden ze ook een eindcijfer per rosé omcirkelen zodat we naderhand de winnaar konden bepalen.

Er werd serieus en aandachtig geproefd. Na de proefsessie werden de scores bij elkaar opgeteld en dit is de uitslag:

#1. BAR Rosé uit Frankrijk
De winnaar van het proefpanel! Als beste getest en daar zijn wij hartstikke trots op aangezien de BAR rosé onze eigen rosé is. Deze hebben we samen met de wijnmaker gecreëerd met het idee dat de wijn door iedereen lekker gevonden moet worden. En dat is gelukt: de BAR rosé heeft sinds het op de markt brengen veel fans gekregen.
Reactie panellid: “Deze rosé ruikt bloemig en smaakt heerlijk zacht.”

#2. V-Rosé uit Spanje
Vlak achter de BAR rosé eindigt de V-Rosé uit Spanje. Zelf zijn we ook groot fan van deze gastronomische en vriendelijke V-Rosé. Onze wijnspecialist tipt: “Probeer hem eens bij een borrelplank met charcuterie! Hij blinkt uit bij gedroogde ham en worst.”
Reactie panellid: “Dit is zoals ik een rosé wil drinken, zo heerlijk licht en fruitig.”

#3. AIX rosé uit Frankrijk
Op plek drie eindigt AIX Rosé, de bekendste rosé van Nederland. Lichte rosé uit de Provence; het is niet voor niets de populairste keuze van dit moment in het rosé aanbod.
Reactie panellid: “Ik vind dit een makkelijke wegdrinker, maar hij is wel stevig in zijn zuren!”

#4. Casas Patronales Chucaro Rosado uit Chili
Op de vierde plek staat de Casas Patronales Chucaro Rosado. Het verschil met een Zuid-Franse rosé kan niet groter zijn, maar waar de lichte rosés makkelijke doordrinkers zijn, is de Casas Patronales rosé er eentje waar je de barbecue voor aansteekt.
Reactie panellid: “Fraaie kleur en een rosé met veel smaak. Hier eet ik graag wat bij.”

#5. Black & Bianco Selections Rosé uit Frankrijk
Plek 5 is voor de Black & Bianco Selections Rosé. De rosé wordt van superrijpe druiven gemaakt. Sappig en easygoing. Think pink!
Reactie panellid: “De wijn heeft weinig geur, maar maakt het met de volle smaak helemaal goed.”

#6. Bad Brothers Shiraz Rosé uit Zuid-Afrika
Met een heel klein verschil sluit de Bad Brothers Shiraz Rosé de lijst. Deze rosé werd als eerste geproefd door het proefpanel die het meest verrast werd door de geur: "deze stuift echt het glas uit". Een ondeugende Zuid-Afrikaan van twee Bad Brothers.
Reactie panellid: “De stuivende geur komt overeen met de smaak. Deze blijft lekker lang hangen.”


Deelnemende rosés

Ben je benieuwd naar ons volledige rosé-assortiment? Klik dan hier.
Wil je zelf aan de slag met de Rosé Test? Haal dan onze Rosé Test proefdoos in huis. Hierbij kan je tevens de instructies voor de proeverij, het beoordelingsformulier en een wijnplacemat downloaden.