Kan een wijn met schroefdop ook kurk bevatten?

Laatste update: 26 maart 2020

Wellicht heb je bij een wijnproeverij wel eens de uitspraak "deze wijn heeft kurk" gehoord. Dit betekent niet dat er stukjes kurk in de wijn drijven, maar wel dat er iets goed fout is met de wijn. Hoe ontstaat deze fout in de wijn en kan een wijn met schroefdop ook kurk bevatten? We leggen het graag aan je uit.

Wat betekent "de wijn heeft kurk"?
Wanneer je een wijn met kurk hebt, heeft dit niks te maken met de manier waarop de wijnfles afgesloten wordt. Kurk is namelijk een verzamelnaam voor de bacterie TCA die in een fles wijn kan voorkomen. Dit wordt omschreven als een fout in de wijn en de bacterie tast de wijn aan wat ervoor zorgt dat de wijn niet goed ruikt en smaakt.

Waar wordt deze fout door veroorzaakt?
De oorzaak heeft alles te maken met slechte hygiëne. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de leidingen waar de wijn doorheen loopt alvorens het bottelen niet goed schoon zijn. Er kan zich binnen deze leidingen een bacterie ophopen die uiteindelijk in de wijn terecht kan komen. Mocht dit gebeuren dan heeft de wijnmaker op zijn zachtst gezegd een groot probleem. Een gehele batch wijn is dan niet meer geschikt voor verkoop en de wijnmaker zal dit moeten weggooien. Het kan ook zijn dat de fles of de dop niet goed schoon schijn voordat de wijn wordt gebotteld.

In beide gevallen kan het gaan om zowel een fles die afgesloten is met een kurk als met een schroefdop. De hardnekkige fabel dat alleen wijn met kurksluiting kurk kan bevatten is bij deze ontkracht!

Kurk schroefdop

Hoe weet ik of een wijn kurk heeft?
Helaas weet je dat pas als je de fles wijn opent. De geur van een vochtige kelder komt je tegemoet. Sommige vergelijken de geur met een natte krant of nat karton. Helaas hoef je ook niks te verwachten van de smaak. Alle aroma's zijn uit de wijn verdwenen en hij heeft een onaangename bittere nasmaak. Je kan niet ziek worden van een wijn met kurk, maar de lust zal je snel vergaan. Mocht je ooit een fles met kurk hebben, sla deze geur dan goed op in je neus. De ene keer is het sterker te herkennen dan de andere keer.

Goed om te weten: kurk komt bij ongeveer 3% van alle wijn voor.

De Winefolly website heeft er een uitgebreid artikel over geschreven in het Engels. Die vind je hier.