Local Storage seems to be disabled in your browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
Hoe proeven wij de wijn

Hoe moet je nou als een echte sommelier een wijn proeven? Wat moet je ruiken, wat moet je zien, en wat moet ik er dan over kunnen vertellen? Dit en vele andere vragen komen naar boven als je iemand met niet al te veel ervaring gaat vragen om een wijn te proeven. Onze wijnspecialist gaat hier wat dieper op in.
Regelmatig proeven wij samen met het Qeuze proefteam nieuwe wijnen, we kijken dan niet alleen technisch naar het product maar ook gewoon of we het lekker vinden. En om de mening van het proefteam extra te ondersteunen vragen wij ook het personeel om een mening te geven. Hierdoor krijgen we een duidelijk beeld wat de smaak is van een wijn of andere drank.
Maar hoe proeven we nu eigenlijk? We vragen het aan de wijnspecialist Larry.
Als we proeven dan doen we dat op 2 manieren zodat we 2 verschillende vragen kunnen beantwoorden. De ‘officiële’ proefmanier zoals een sommelier dat doet en de ‘is het lekker’ proefmanier zoals wij thuis een wijn drinken.
De officiële proefmethode
Dit doen we om de wijn technisch te beoordelen en te kunnen beschrijven. Hierin kunnen we proeven of het product in balans is, wat het mondgevoel is en welke smaken naar boven komen. Dit is altijd een leuk gedeelte, omdat de gekste dingen geproefd en of geroken worden. Vaak is zo’n geur pas echt herkenbaar als een ander dit aangeeft. “Ik ruik een banaan’ zegt iemand, waarop sommige instemmend knikken en anderen een beetje gaan gniffelen.
Weer een ander denkt aan een potlood of een zelfs een lucifer. We beoordelen de wijn dus op zijn kwaliteit en zijn commerciële waarde. Verrassend is bijvoorbeeld om niet bij de eerste slok te proeven maar juist bij de tweede. Ruiken met je mond open of dicht geeft ook direct een andere geur.
De “is het lekker” proefmethode
We nemen een grote hap of slok en dan proeven we of het lekker is. Uiteindelijk is dit toch het allerbelangrijkste. Het gaat hierbij niet om herkenning van geuren of smaak maar puur om het mondgevoel. Het antwoord is dan ook heel persoonlijk: Lekker of niet lekker.
Als beide proefmethodes door de meerderheid positief worden beoordeeld, nemen wij het product op in ons assortiment en gaan we er mee werken.
Zo is de vrijdagmiddag inmiddels berucht op kantoor en een plekje in de agenda van menig leverancier, die ons wil overtuigen van zijn of haar producten.