Wijn van de maand mei: Vina Labrada Macabeo

Vina Labrada Macabeo

Gedurende de hele maand mei staat de Vina Labrada Macabeo op de agenda als wijn van de maand. Deze frisse witte Spanjaard past perfect bij het lenteseizoen en is ideaal bij de borrel, bij schaal- en schelpdieren en bij maaltijdsalades. Kom in deze blog meer te weten over deze wijn.

Over de druiven
De witte Vina Labrada wijn wordt voor 100% van de Macabeo druif gemaakt. Dit is één van de meest gebruikte druivensoorten in Spanje en de oorsprong is twijfelachtig. Men denkt dat de Macabeo oorspronkelijk uit de Rioja of uit het gebied rondom Valencia komt. De druif heeft vele synoniemen waarvan Viura de bekendste is. Deze naam wordt vooral in de Rioja gebruikt. De druif wordt ook gebruikt voor de productie van cava in de Penedès. In deze regio heet hij Macabeo of Macabeu (Catalaans). De Macabeo rijpt laat en heeft een hoog rendement. Hij is goed bestand tegen vorst en droogte, maar is gevoelig voor meeldauw en botrytis (schimmelziekte).

Macabeo druiven
Macabeo druiventros

Over de wijnstreek
De druiven voor de Vina Labrada groeien in de wijnstreek Cariñena in het Noordoosten van Spanje. Dit is ook de regio voor de gelijknamige rode druivensoort Cariñena (Carignan in Frankrijk). Het klimaat in de regio is mild, met koude winters en hete zomers. Dit landklimaat, naast de gewone wind die door de hele regio waait, belemmert overvloedige regenval. Een opvallend kenmerk van de wind in de regio, genaamd "cierzo", is dat het bijdraagt ​​aan droog weer. De bergen in de nabije omgeving hebben echter positieve effecten op de regenval, dus hogere en hardnekkiger regenbuien vallen, hetzij als lenteregen of zomerse stormen. Neerslag in de buurt van bergachtige gebieden is erg laag.

Over de wijnmaker
COVINCA is een coöperatie van wijnbouwers opgericht in 1942. De coöperatie wordt beheerd door een jong team van experts in de wijnwereld en het bedrijf bevindt zich in het hart van de regio Cariñena, waarvan de DOP (Denominación de Origen Protegida) één van de oudste in Spanje is. Met ultramoderne technologieën en knowhow in de vinificatietechniek resulteert het eindproduct in dynamische en fruitige wijnen. COVINCA is eigenaar van een totale oppervlakte van 1200 hectare wijngaard. De wijngaarden bevinden zich in de steden Longares, Alfamen en Cariñena, waar in totaal 9 verschillende rode en witte druivensoorten worden geteeld. De druiven plukken ze op de traditionele manier rond eind augustus en de eerste dagen van september. In de kelder staan op een oppervlakte van 12.000 vierkante meter 3000 vaten van Amerikaans en Frans eikenhout. Alle processen worden uitgevoerd in deze kelder: van de ontvangst van de druiven tot thermogestuurde roestvrijstalen vaten. Een groot aantal wijnen wordt gemaakt om te voldoen aan de criteria van de meest veeleisende fijnproevers. Het assortiment van COVINCA varieert van jonge tot oude Crianzas, Reservas en Grandes Reservas inclusief fijne en speciale wijnen gemaakt van oude wijnstokken Garnacha en Tempranillo, Vidadillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Mazuela, Macabeo of Chardonnay.

Qeuze assortiment
Bij Qeuze vind je uit de Vina Labrada lijn een witte wijn en een rode wijn van de druivensoorten Macabeo en Syrah. De Vina Labrada Macabeo koop je normaal voor € 5,95 per fles, maar gedurende de hele maand mei kost de wijn slechts € 4,95 bij aankoop van 6 flessen.

Vind hier de producten uit de Vina Labrada lijn.