Wat je moet weten over kaviaar

Kaviaar zien we als een luxe delicatesse en wordt daarom ook wel het zwarte goud genoemd. Het is een gewild product waar een bepaalde status aan kleeft. Maar door de hoge vraag naar kaviaar ging de populatie steur snel achteruit en mocht er door een nieuwe wetgeving niet zomaar meer naar gevist worden. Dus waar komt de kaviaar vandaag de dag vandaan? We leggen je het in deze blog uit. 

Geen wilde kaviaar meer
Sinds 2010 is het vangen van wilde steur, het verhandelen en/of in het bezit hebben van wilde kaviaar verboden. Het verhandelen en/of in bezit hebben van wilde kaviaar is een economisch delict waar hoge straffen op staan. Daarom bestaan er nu speciale kwekerijen. Experts hebben ervoor gezorgd dat de leefomgeving in deze kwekerijen dusdanig goed is dat er geen verschil te proeven is tussen wild of kweek. Negentig procent van de kaviaar die op de markt gebracht wordt, is ofwel van Russische of van Iraanse afkomst.

Hoe komt i’TRE aan de beste kaviaar?
Qeuze heeft een eigen delicatessenmerk genaamd i'TRE en onder dit label verkopen we kaviaar. i’TRE koopt alleen maar kaviaar bij gerenommeerde 'Caviar Farms' die voldoen aan alle strenge eisen. Zo moeten de steuren altijd in een open water systeem zwemmen of ze moeten vrij kunnen zwemmen in de stromende wateren afkomstig uit een rivier, meer of open zee. Belangrijk is hierbij dat de steur zwemt in een natuurlijke omgeving waardoor ze zich kunnen voeden met de natuurlijke voedingstoffen uit stromende wateren en waar ze qua watertemperatuur vier seizoenen meemaken. De kaviaarmeesters volgen de natuurlijke cyclus van de steur en oogsten twee keer per jaar kaviaar, in de lente en herfst.

Kaviaar

Soorten kaviaar
iTRE levert uitsluitend kaviaar van de steur. Er zijn vele soorten kaviaar en aan de naam kan je afleiden waar deze vandaan komt. De prijs van de kaviaar is gebaseerd op de zeldzaamheid en de kwaliteit van de oogst.

i’TRE Asetra kaviaar
Op dit moment het meest veelbelovende alternatief voor de schaarse Kaspische kaviaar. Deze gekweekte Asetra Steur is in een nagenoeg identieke omgeving en dezelfde omstandigheden als de Kaspische steur grootgebracht. De verwerking van deze kaviaar verloopt volgens de oude, traditionele Iraanse methode. De smaak is mild, nootachtig, licht zout en heeft een romige nasmaak.

i’TRE Baeri kaviaar
Baeri is de meest gekweekte kaviaar wereldwijd. Heel veel landen, zoals Frankrijk, Italië, Duitsland, USA en Zwitserland, kweken deze steur omdat hij sneller kaviaar produceert dan andere steuren. Deze steur is tevens relatief klein en daarom makkelijker te verwerken. De i’TRE Excellent Baeri Kaviaar heeft kleine eitjes en is heerlijk van smaak. De ideale start om kaviaar te leren eten.

i’TRE Beluga kaviaar
Beluga is de meest exclusieve kaviaarsoort van i’TRE. Beluga kaviaar wordt gekenmerkt door zijn grote korrels. De kleur van Beluga kaviaar kan variëren van lichtgrijs tot antraciet. De smaak van Beluga kaviaar, die als enige carnivoor steur bekend staat, is licht ziltig en zeer romig. De Beluga is vermoedelijk onveranderd gebleven voor de laatste 120 miljoen jaar. Het is één van de oudste en meest verbazingwekkende overlevenden van het Dinosaurustijdperk. Het is zo zeldzaam dat de vangst beperkt blijft tot 100 vissen per jaar met een maximaal gewicht van zo’n 300 kg.

i'TRE Perle kaviaar
De perle kaviaar is afkomstig uit China van een hybride steur, een kruising tussen de Huso Dauricus en de Acipenser Schrenckii. Huso is de Beluga familie en Acipenser de Asetra familie. Kortom, dit is een kruising tussen een Beluga-achtige en een Asetra-achtige. De steuren groeien op in bassins en worden op latere leeftijd uitgezet in het meer waar ze vrij rond zwemmen en zelf op zoek gaan naar voedsel. Dit proef je direct in de smaak en kwaliteit van de kaviaar. De smaak is mild, nootachtig, licht zilt en blijf je nog lang proeven. Een favoriet in diverse sterrenzaken.

Kaviaar op een blini

Hoe eet je kaviaar
Kaviaar kan het beste koel gegeten worden maar zeker niet bevroren. Het best is om de kaviaar minstens 15 minuten voor gebruik uit de koeling te halen. Open de deksel pas op het laatste moment. De beste presentatie om de kaviaar te serveren is om deze in de originele verpakking te houden op een bedje van gemalen ijs. Maak de verpakking zorgvuldig open want de kaviaar moet heel blijven.

Kaviaar kan het beste zo puur mogelijk gegeten worden. Schep met een plastic, stenen of parelmoer lepeltje de kaviaar op de muis van je eigen handpalm. Dit is de meest neutrale manier om de kaviaar goed te proeven. Druk langzaam met je tong de eitjes kapot tegen je gehemelte voor een ware smaaksensatie. Ook wordt de kaviaar vaak gegeten met blini's of licht geroosterd brood. Als bijbehorende drank adviseren wij wodka of champagne.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via info@qeuze.com, de chat op de website of per telefoon 030-6000355.