Uitgelicht: het wijnhuis Grande Provence

De naam Grande Provence doet je waarschijnlijk denken aan een belangrijk wijnhuis in de Franse regio Provence. Niets is minder waar. Hoewel de rijke geschiedenis van dit wijnhuis bij een Fransman is begonnen, kent Grande Provence zijn oorsprong in Zuid-Afrika. We vertellen je er graag wat meer over.

De geschiedenis van Grande Provence 

In de 17e eeuw vestigden Franse protestanten zich in Olifantshoek. Dit dorp verloor zijn naam in de 18e eeuw toen het werd omgedoopt tot Franschhoek. Één van de protestanten, Pierre Joubert, vond in 1694 een stuk land waar hij in korte tijd een uitgebreid landgoed opbouwde. Pierre was bij zijn overlijden in 1732 eigenaar van een groot aantal hectare wijngaard dat door de jaren heen door verschillende ondernemers en architecten werd onderhouden. In 1991 besloot de toenmalige eigenaar Count Riccardo Agusta om de wijngaard tot Grande Provence te benoemen. Deze naam en het volledig opererende wijnhuis is in 2004 overgenomen door een Nederlands en Belgisch genootschap die tot op heden Grande Provence beheren.

Steengoed

Wijnhuis Grande Provence staat in het teken van goede wijn, verfijnd eten, bijzondere gastvrijheid en de liefde voor Zuid-Afrika. Deze wijnen worden gemaakt van lokale en internationale druivenrassen. Echt lokale druivenrassen zijn Pinotage en Chenin Blanc. Die laatste krijgt in Zuid-Afrika de naam Steen. Pas na een paar honderd jaar kwamen wijnmakers erachter dat dit dezelfde soort bleek te zijn als de in Frankrijk aangeplante soort. De bijzondere Amphora  uit de collectie Grande Provence wordt gemaakt van 34 jaar oude druivenstokken van de Chenin Blanc en is een wijn dat zeker nog vijf jaar bewaard kan worden. De internationale druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn terug te vinden in zowel de Grande Provence als de Angels Tears collectie. Opvallend is dat de meeste wijnen van maar één druivensoort worden gemaakt en het daardoor mogelijk is om de echte karaktereigenschappen van elke druif te kunnen proeven.

Legende 

Waar de wijnen uit de collectie Grande Provence gastronomisch breed inzetbaar zijn, is de Angels Tears collectie bedoeld als wijn voor elke dag. Hoewel we met die beschrijving eigenlijk de wijnen tekort doen. De naam Angels Tears is namelijk verbonden aan een eeuwenoude legende. Het verhaal gaat dat er tijdens een uitzonderlijke oogst engelen de kelder binnen slopen en huilden van geluk toen ze de wijn proefden. Tot op de dag van vandaag is elke druppel Angels Tears een getuigenis van deze legende met Grande Provence als de thuisbasis van die nalatenschap. De 8888 tranen van geluk staan nog steeds omschreven op elke fles Angels Tears.

Met de rijke historie van Grande Provence zijn er genoeg verhalen te vertellen. Het mooiste verhaal zit toch echt in de fles. Het is enkel een kwestie van goed luisteren. Bij Qeuze geven wij graag gehoor aan Grande Provence Chenin Blanc of de Angels Tears Le Chocolat Pinotage .