Hoe maak je een goede Qeuze in champagne?

Vanaf september begint het bij ons te kriebelen. De zomervakantie is voorbij, de herfst staat voor de deur en we tellen vanaf 16 september 100 dagen af tot Kerst. Dé periode voor culinaire en feestelijke producten. Daar hoort champagne ook bij! Maar hoe kies je jouw favoriet? We helpen je graag.

Champagne in het kort
In één van de noordelijkste streken van Frankrijk ligt de focus bijna enkel op de productie van één soort wijn: champagne. De gelijknamige streek kent 5 gebieden waar de druiven voor champagne vandaan komen en hier staan slechts drie druivensoorten aangeplant: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Die eerste twee zijn blauwe druivensoorten en de laatste is een witte druivensoort.

Smaak
Er zijn veel verschillende stijlen (smaken) champagne te maken met deze druivensoorten. De stijl van de champagne vind je altijd op het label en heeft te maken met het toevoegen van de hoeveelheid dosage (een mix van wijn en suiker). Hoe hoger de dosage in gram per liter hoe zoeter je de champagne ervaart. De meest droge (en caloriearme!) champagne is de Brut Nature met slechts 0-3 gram dosage per liter, maar dit kan oplopen tot wel 50+ gram voor Doux champagnes. De meest gedronken champagne is de Brut met een 0-12 g/L dosage.

Varianten
Los daarvan kan je op het etiket bijvoorbeeld ook nog Blanc de Blancs of Blanc de Noirs terugvinden. Die eerste variant betekent dat de champagne alleen van witte druiven gemaakt is. In dit geval de Chardonnay. Een Blanc de Noirs is gemaakt van blauwe druiven en kan bestaan uit enkel Pinot Noir, enkel Pinot Meunier of een mix van die twee. Deze champagne is trouwens nog steeds wit van kleur. En er bestaan daarnaast ook rosé champagnes.

Bijzonder
Bij de meeste champagnes staat geen jaargang op het etiket omdat champagnes worden gemaakt met blends van wijnen uit verschillende oogstjaren. Maar wanneer het oogstjaar uitzonderlijk goed is, kan een wijnmaker ervoor kiezen de champagne alleen van de druiven uit dat jaar te maken. Deze champagnes rijpen langer voordat ze worden verkocht. Je kan deze laatste categorie champagnes vaak lang bewaren.

Champagne

Aperitief, gastronomisch of feestelijk
Champagne is naar onze mening geschikt voor elk moment van de dag doordat champagne in zoveel verschillende stijlen te verkrijgen is. Bewaar die mooie fles bubbels nou niet alleen voor het oud-en-nieuw moment, maar schenk eens een champagne bij het eten. Dit zijn onze suggesties.

Champagne als aperitief
Organiseer je een diner thuis voor vrienden en wil je starten met een lekkere bubbel? Goed plan! De mousse in champagne activeert namelijk je smaakpapillen en zo kan je nog meer genieten van het eten en de bijpassende wijnen. Omdat je nog niks gegeten hebt, mag deze champagne best wat droger zijn. Een brut nature of een ‘gewone’ brut is een goed idee.

Wij adviseren:
Veuve Clicquot Brut
Laurent Perrier Brut 

Gastronomische champagne
Met gastronomische champagne bedoelen we wijnen met een bepaald mondgevoel om te matchen met een gerecht. Een champagne bij zilte oesters mag lekker droog en fris zijn. Wil je een champagne juist bij het dessert serveren dan moet daar dat mondgevoel ook bij aansluiten en kan je het beste kiezen voor bijvoorbeeld een Demi-Sec champagne.

Wij adviseren:
Ruinart Blanc de Blancs
Moët & Chandon Nectar Imperial Rosé

Champagne om te vieren
Als er iets te vieren valt, bedenk dan op welk moment je de champagne opent en hou de eerder genoemde tips in je achterhoofd. Trakteer je? Neem dan vooral een champagne die jij het lekkerst vindt. Drink je echt alleen bubbels met oud-en-nieuw? Dan raden we je aan te gaan voor een feestelijke champagne met veel smaak want het moet wel een beetje matchen met die oliebollen.

Wij adviseren:
Piper Heidsieck Demi-Sec 
Dom Perignon Luminous 

Wil je uitgebreider advies? Mail ons dan even naar helpdesk@qeuze.com.

Wist-je-datjes
Mocht je een keer een proeverij willen organiseren (doen!) waar verschillende champagnes aan bod komen, dan wil je vast met een paar leuke weetjes op de proppen komen.

  1. Tête de cuvée betekent het beste van het vat. Voor deze champagnes zijn de allerbeste druiven gebruikt. Dit zijn dan ook de paradepaardjes van het champagnehuis.
  2. De bubbels in champagne ontstaan pas in de fles wanneer gisten suikers omzetten in koolzuur en alcohol.
  3. De kurk van een fles champagne wordt stevig op z’n plek gehouden door een muselet. Deze bestaat uit een metalen kapje (plaque) en een soort korfje van ijzerdraad. Je draait altijd precies 6 keer aan dit ijzerdraad om hem los te maken.
  4. De eerste champagneglazen waren niet lang en smal maar breed en ondiep. Dit glas wordt een coupe genoemd en zou dezelfde omvang hebben als de borst van Madame de Pompadour.
  5. Het anker dat gebrand staat in het logo van Veuve Clicquot dient als een teken voor hoop en welvaart.
  6. De oudste champagne is gevonden in een gezonken boot en komt waarschijnlijk uit 1780. Het oudste champagnehuis is Ruinart in Reims en dateert uit 1729.