Een trip door truffelland

Natuurlijk bevat de titel een kleine knipoog naar een ander soort truffels. Wij willen je natuurlijk veel liever vertellen over de culinaire toepassing van truffels. We reizen denkbeeldig af naar het land van de truffel, Italië, en beantwoorden een paar prangende vragen over dit unieke product.

Waar komt de truffel vandaan?
De truffel is onlosmakelijk verbonden met Umbrië, het truffelgebied in Italië. Dit is niet het enige gebied of land waar truffels te vinden zijn. Ze groeien eigenlijk overal ter wereld, behalve daar waar de temperatuur echt heel ver beneden nul zakt.

Wat is een truffel nou eigenlijk?
Truffels horen bij de fungi. Dit is een schimmel- en zwammenfamilie. De truffel is de vrucht van een zwam en groeit ondergronds. Truffels voelen zich het fijnst aan de voet van specifieke bomen zoals de eikenboom, lindeboom en hazelaar. Ondanks dat we dit weten, zijn truffels zeer moeilijk te vinden!

Enkele bekende soorten truffels zijn de zwarte truffel, de witte truffel en de zomertruffel. Onderling verschillen ze nogal van smaak. De zwarte truffel is aardser dan de rest, de witte truffel is delicaat en sterk van smaak, de zomertruffel juist subtiel.

Kan je zelf truffels kweken?
We helpen je gelijk uit die droom, mocht je het overwegen. Truffels kweken is namelijk bijna onmogelijk. De truffel heeft een speciale bodem, een precies klimaat en een geschikte boom nodig om goed te kunnen groeien. Het duurt 6 maanden tot een jaar tot de truffels volgroeid zijn.

Wat kost een truffel?
Het is algemeen bekend dat er aan truffels een stevig prijskaartje hangt. Dit komt door de exclusiviteit omdat ze moeilijk te vinden zijn en alleen bij optimale rijpheid uitgegraven moeten worden voor de beste kwaliteit. In veel producten worden daarom het truffelaroma kunstmatig nagebootst omdat men er gewoonweg niet zoveel geld voor wil betalen. Er zijn wel wat verhalen bekend over mensen die er geen moeite mee hadden om hun portemonnee te trekken. Zo heeft een koper uit Hong Kong ooit twee witte truffels met een gewicht van bijna één kilo gekocht voor 90.000 euro. Weegt zo’n zelfde truffel slechts een halve kilo meer dan wordt er rustig 3,5 keer meer voor betaald. Dit deed de Chinese zakenman Stanley Ho en telde daar een bedrag van 330.000 euro dollar voor neer. Het bedrag ging (gelukkig) naar een goed doel.

De truffelproducten die je bij ons kan bestellen, kunnen we jou gelukkig scherp aanbieden omdat we rechtstreeks zakendoen met een leverancier in Italië.

Wie is dan die truffelleverancier van jullie?
Qeuze is het officiële verkooppunt in Nederland van de producten van Tartufi Jimmy. Het hoofdkantoor ligt in Pietralunga, het middeleeuwse stadje in Umbrië. Hier ligt de prachtige Tiber-vallei tussen de wijngaarden, olijfbomen en eikenbossen. Giovannino, de oprichter van het bedrijf, heeft zich gewijd aan het onderzoek, de selectie, de verwerking en het conserveren van de kostbare truffels die hier te vinden zijn. Een groot deel van zijn assortiment hebben we opgenomen en bestaat onder andere uit pure truffels, truffeltapenade, truffelolie, truffelmayonaise, truffelpasta en truffelchips. We vinden het geweldig dat je met deze producten de authentieke smaak van Italië op tafel kan zetten.

Leuk weetje: de truffeljacht werd oorspronkelijk gedaan met varkens. Jimmy was de naam van het varken dat elke morgen op jacht ging naar truffels.

Wat zijn lekkere recepten met truffel?
Wij zijn vooral van mening dat je producten met truffel zo puur mogelijk moet laten vanwege de bijzondere en karakteristieke smaak. Gerechten met truffel hoeven dus niet uit heel veel ingrediënten te bestaan!

Bij de borrel: Italiaanse kaas met truffelbalsamicoazijn
Op de borrelplank ligt bij ons standaard een Italiaans hard kaasje met de truffelbalsamico-azijn van Tartufi Jimmy. Deze azijn is heel delicaat en puur in smaak. Kies zoveel kaas als je op kan, snij deze in stukjes en vul een bakje met de truffelbalsamicoazijn. Dippen maar!

Bij de lunch: Kalfsvleescarpaccio op een bedje van rucola met truffelsaus en Parmezaanse kaas
Heb je in het weekend lekker de tijd? Start dan in de ochtend met de voorbereidingen van dit heerlijke lunchgerecht. Het is het waard om er iets vroeger voor op te staan!

Ingrediënten:

Bereiding: 
Leg de carpaccio in een bakje en giet de citroensap erover. Plaats dit vervolgens in de koelkast gedurende 5 uur. Meng de rucola in een kom en maak op smaak met truffeltapenade en een snufje zout. Neem de carpaccio uit de koelkast en leg het op de eerder bereide saus en garneer met de Parmezaanse kaas.

Bij het diner: Heerlijke truffelpasta
Niets zo heerlijk als op een druilerige dag een bord ‘comfort food’ op kunnen eten. Pasta staat bij velen op nummer één en hoe fijn is het dat dit gerecht in een mum van tijd klaar is?

Ingrediënten:

Bereiding: 
Kook de pasta (met 10gram keukenzout per liter). Giet af. Meng de room en de tapenade in een steelpannetje en laat het kort opwarmen. Laat het niet koken! Schep de pasta op het bord, verdeel daarover royaal de saus en garneer met de truffelplakjes en parmezaanse kaas.

Buon appetito!

Bekijk hier ons hele aanbod in truffelproducten.