Drie, twee, één… Aftellen voor Beaujolais Nouveau

Prinsjesdag valt altijd op de derde dinsdag van september, maar veel liever tellen we de donderdagen af in november. De derde donderdag van november is namelijk de dag waarop de eerste wijn van 2018 op de markt komt: de Beaujolais Nouveau. Ook wel Beaujolais Primeur genoemd. Inmiddels zijn deze type wijnen tot echte cultwijnen uitgegroeid en staan kopers massaal in de rij om een fles te bemachtigen. Sommigen zeggen dat ze de kwaliteit van dat wijnjaar kunnen proeven. Anderen houden juist van de fruitige stijl van deze wijnen.

De Beaujolais Nouveau komt altijd uit de gelijknamige streek in Frankrijk: de Beaujolais. Hier groeit de druif Gamay in grote getalen. Deze druif is net twee maanden eerder geplukt en krijgt weinig tijd om lekker in de tank bij te komen. In de wijnkelders past de wijnboer namelijk een speciale techniek toe die ervoor zorgt dat het druivensap in record tempo vergist wordt tot wijn. Deze techniek heet macération carbonique en heeft als groot voordeel dat er geen zuurstof bij de wijn komt. Hierdoor behoudt de wijn frisse en fruitige smaken. Ook erg fijn is dat de Nouveau erg soepel is en makkelijk wegdrinkt. Dit is ook wel de bedoeling want deze wijnen dienen door het productieproces jong gedronken te worden.

De Beaujolais Nouveau drink je het liefst een beetje gekoeld. Zet hem een half uur in de koelkast, dan is hij goed op temperatuur. Wil je er graag wat bij eten dan combineert deze wijn heerlijk met charcuterie, maar ook met stevige vissoorten zoals tonijn en bij pasta met tomatensaus.

En nu hebben we uiteraard bij Qeuze ook een primeur! We hebben dit jaar voor het eerst onze handen kunnen leggen op een kleine hoeveelheid Beaujolais Nouveau van het wijnhuis Maison Trénel. Bestel hem nu snel want op is op. Qeuze tip: bestel ook alvast deze Pata Negra ham zodat je op een regenachtige zondagmiddag reden genoeg hebt om lekker op de bank te ploffen en de Nouveau van 2018 open te trekken.