De wijnmaker over de oogst van 2020

Op het noordelijk halfrond staat in de wijnwereld de maand september ieder jaar volledig in het teken van de oogst. De wijnboeren staan dan op scherp en proberen het perfecte moment te timen waarop de druivenpluk van start kan gaan. Het jaar 2020 was in alle opzichten een bewogen jaar, zeker ook voor de wijnwereld. De wijnmaker van onze BAR collection wijnen vertelt er in deze blog graag meer over!

Wereldwijd heeft de wijnindustrie natuurlijk te maken met COVID-19 en ondervindt hierdoor de nodige tegenslagen. Door sluiting van grenzen eerder dit jaar en de sluiting van horeca werd er tot nu toe een stuk minder wijn geconsumeerd. Als gevolg hiervan blijven wijnboeren met grote wijnoverschotten zitten. Deze overschotten proberen ze nu voor beduidend lagere prijzen te slijten want er moet weer ruimte gemaakt worden voor de nieuwe oogst.
Een lichtpuntje in de duisternis zijn de goede klimatologische omstandigheden. Er wordt over het algemeen gesproken van een fantastisch wijnjaar, ook hier in Nederland! De bloei kwam goed op gang en de druiven hebben goed kunnen rijpen. In sommige regio’s hebben ze daardoor bijna een maand eerder kunnen oogsten, maar bij het Franse wijnhuis Preignes le Vieux in de Languedoc regio zijn ze op 26 augustus met de oogst begonnen. Een week later dan in 2019. Dit is het verhaal van de wijnmaker:

“Vanaf begin augustus worden al onze druiven regelmatig gecontroleerd, geproefd en beoordeeld om bij te houden hoe ze rijpen en om de beste oogstdatum te bepalen. Dit betekent dat we moeten nagaan wanneer de ‘fenolische volwassenheid’ wordt bereikt. Dat is het juiste moment waarop de analytische criteria en smaakcriteria op één lijn lijken te liggen. Dit is nooit eenvoudig, want elke vintage is anders, maar onze jarenlange ervaring en een goede dosis geduld zorgen er over het algemeen voor dat fouten tot een minimum worden beperkt.

Oogst Preignes le Vieux 1

Op 26 augustus zijn we begonnen met de oogst van Sauvignon Blanc. We oogsten alle druiven voor onze witte en roséwijnen in de nacht om te profiteren van lagere temperaturen en om de oxidatieverschijnselen van het sap te beperken. Onze 17 andere druivensoorten, verspreid over 220 hectare, worden geoogst gedurende een periode van ongeveer 7 weken. Rassen als Cabernet Sauvignon en Petit Verdot zijn de laatsten die we oogsten, beginnend eind september en doorlopend tot begin oktober. We streven ernaar om rond 5 oktober klaar te zijn. Het is gerust een marathon te noemen!

Oogst Preignes le Vieux 2

Echter daar stopt het niet allemaal, want het verwerken van wijn kost ook wat tijd. In november zijn onze eerste rosé- en witte wijnen klaar om te drinken, maar we moeten op zijn vroegst tot februari 2021 wachten op de rode wijnen.
De vintage 2020 is gelukkig veelbelovend. Onze rosé en witte wijnen bieden heerlijk verfrissende aroma's, terwijl onze rode wijnen vlezig en vol finesse zijn. Een uiterst consistente vintage van de hoogste kwaliteit.”

Zelf proeven? Vind hier de wijnen van BAR collection!
À votre santé!