De culinaire trends voor 2020

Bij Qeuze zijn we het nieuwe jaar fris begonnen en we grijpen het moment graag aan om terug te blikken op de culinaire trends van 2019 en vooruit te kijken naar wat 2020 voor ons in petto heeft. Waar gaan we komend jaar onze smaakpapillen voor activeren en onze tanden in zetten? Je leest het in deze blog.

Een terugblik op vorig jaar
Er werd vorig jaar veel aandacht besteed aan de trend bewuster drinken. Er kwamen (nog) meer laag alcoholische of alcoholvrije opties op de markt. Tevens was daar “the rise of the cocktail”! Cocktailbarren schoten als paddenstoelen uit de grond en rum maakte een comeback als meest trendy cocktail ingrediënt. Hierna was het kleine stap naar de eigen keuken en werd er ook thuis fanatiek geshaket en gestirred. Nederlanders bleken vanaf halverwege 2019 ook meer bubbels én veel meer rosé te consumeren. Deze type wijnen zijn feestelijke en ook zeker culinaire alternatieven voor een glaasje wit of rood. Als laatste trend zagen we een kritische kijk op de herkomst van producten. Daar horen ook lokale producten bij, want minder ver reizen betekent een lagere belasting voor het milieu. Hoera voor Nederlandse wijn en lokale delicatessen!

Twintig-twintig: bewust genieten
Diverse vakbladen en trendwebsites schrijven in verschillende bewoordingen over één grote trend; in het nieuwe jaar draait het om bewust genieten. We hebben deze trend opgedeeld in 3 categorieën.

 1. Bewust eten en drinkenTROAST. koffieproeverij
  Het bewust drinken zetten we dus ook in 2020 voort. We zagen recentelijk in het nieuws dat wij Nederlanders in de laatste jaren minder koffie zijn gaan drinken. We geven tegelijkertijd meer geld uit aan betere kwaliteit. Bij Qeuze juichen we deze trend toe en hebben daarom recentelijk ons eigen koffiebonenmerk TROAST. koffie® op de markt gebracht. Ook lekker in je (trend alert) Espresso Martini of andere koffiecocktail! 

  Op het gebied van alcoholhoudende dranken zien we een trend in het drinken van bubbels. In 2019 werd er in Nederland al veel meer mousserende wijn verkocht, maar ook rosé was in trek. In 2020 worden deze heerlijke dranken samengevoegd en drinken we rosé bubbels! Voordeel van mousserende wijn: het bevat meestal niet meer dan 12% alcohol. Kies hier je favoriet!
  Seedlip
  In 2019 voegden we het merk Seedlip toe als alcoholvrij alternatief voor gin en zullen we komend jaar verder zoeken naar nog een aanvulling op de alcoholvrije wijnen en alcoholvrije dranken. Klik hier voor ons huidige aanbod alcoholvrije wijn en hier voor het aanbod alcoholvrije dranken.

  Bewuster eten zien we in de trends vooral terugkomen op het gebied van vega(n) mogelijkheden. In ons delicatessenaanbod hebben we een heerlijke truffelmayonaise gemaakt met amandelmelk. Daarnaast hebben we afgelopen jaar verschillende notenmixen toegevoegd.

  Ondanks dat we deze food trend niet kunnen negeren, richten we ons bij Qeuze liever toch meer op de volgende categorie.

 2. Bewust zondigen
  Als tegenbeweging van de vegetarische en vegan mogelijkheden is er komend jaar ook veel aandacht voor mooie vlees- en visdelicatessen. Hoewel we zeker aanmoedigen om eens een vega(n) dag te proberen, zien we in de trends dat er juist ook veel behoefte is aan bewust zondigen met goede stukken vlees, vis en andere smaakvolle snacks. De borrelplank XL staat niet alleen maar op de menukaart in de horeca, maar ook thuis genieten we van een uitgebreid borrelmoment met verschillende thema’s. BorrelboxHet Qeuze assortiment richt zich met name op de borrel omdat wij dat het gezelligste moment van de dag vinden. Onze borrelboxen sluiten daarom naadloos aan op deze trend. Je kan ze natuurlijk nog uitbreiden met andere delicatessen zoals heerlijke gerookte zalm, diverse (dip)sauzen en snacks.

 3. Storytelling
  De laatste belangrijke trend voor 2020 is gericht op het verhaal achter een product. Dit verhaal kan gericht zijn op de herkomst van het product, op de bijzondere ingrediënten of op de unieke ambacht. Het zorgt ervoor dat het product een eigen karakter krijgt en daardoor veel interessanter is om aan te schaffen. Vooral omdat je dit verhaal thuis ook wilt vertellen. Wij merkten afgelopen jaar dat ons verhaal over ons eigen drankenmerk, de BAR collection, goed werd ontvangen door onze klanten. BAR collection is ontstaan aan onze eigen bar in het proeflokaal waar we onder het genot van een glas wijn wegdroomden over de ultieme drankcollectie. De collectie zou onderscheidende wijnen en dranken van hoge kwaliteit moeten bevatten. Dranken die gedronken worden tijdens relaxte en gezellige momenten met vrienden. Samen met een Zuid-Franse wijnboer, eentje die maar liefst 17 verschillende druivenrassen verbouwt, hebben we de ultieme blends gevonden voor een witte, rode en rosé wijn. De collectie bevat inmiddels drie mooie wijnen, maar we zijn ook alweer druk op zoek naar andere verrassende toevoegingen. Kijk ook op www.barcollection.nl

  Proost met BAR

We wensen je een smakelijk nieuw jaar. Geniet ervan!