De meest exclusieve wijn van Qeuze: Chateau Petrus 2009

Laatste update: 26 maart 2020

Laat de naam Petrus vallen en het hart van menig wijnkenner en -liefhebber maakt spontaan een sprongetje. Slechts een enkeling krijgt deze wijn in zijn leven te zien, laat staan te proeven. Wat maakt Petrus zo exclusief en bijzonder dat mensen er zoveel geld aan willen uitgeven? We vertellen je graag wat meer over deze fantastische wijn uit Bordeaux.

Wie, wat, waar?
Château Petrus is gelegen in Pomerol op het hoogste plateau (stuk grond) van de Bordeaux regio. Pomerol is wereldberoemd om de productie van uitzonderlijke wijnen van de Merlot druif. De grond waar de druivenstokken op groeien, bestaat uit een toplaag van zwarte klei en een onderlaag van blauwe klei, die zo hard is dat de wortels er niet doorheen komen. Château Petrus gebruikt druivenstokken van minimaal 45 jaar oud. De druiven krijgen een gisting in betonnen vaten en blijven nog minimaal 18 maanden en maximaal 24 maanden op nieuwe eikenhouten vaten rijpen. Daarna wordt de wijn geblend. Na de botteling moet de wijn minimaal 15 jaar rijpen op de fles, om tot volle wasdom te komen.

Pomerol-Petrus

Sinds 1951 is Château Petrus in handen van de familie Moueix. Sinds 1991 is de huidige eigenaar aan het roer, die het wijnhuis van zijn vader overnam. De twaalf wijnhuizen die de familie bezit, werken allemaal tesamen bij het tot stand komen van de hoogst gewaardeerde op Merlot gebaseerde wijn ter wereld. Gezamenlijk plukken zij in twee ochtenden de druiven voor de Petrus wijn. Het gebied heeft geen officiële Bordeaux classificatie, zoals velen die kennen van de Grote Bordeaux classificatie van 1855.

Meer vraag dan aanbod
De wijngaard is slechts 11,5 hectare groot en er worden ieder jaar maar 2500 kisten van 12 flessen gemaakt. In de huidige markt is er voor deze wijn meer vraag dan aanbod. Zeker met de opkomende Aziatische wijnhandel, zal er meer verkocht kunnen worden, dan dat er gemaakt wordt. Dit drijft de prijs omhoog. Deze schaarste en de uitzonderlijke kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat er een flink prijskaartje aan is komen hangen.

Over jaargang 2009
Familie Moueix zegt zelf over de oogst van 2009 het volgende:

"2009 is één van de beste oogsten van de laatste 60 jaar. De kracht en concentratie in deze wijn zal een benchmark zijn voor vele jaren die volgen."

Des te beter een oogst wordt beoordeeld, des te hoger komt de prijs te liggen. De 100 punten van wijnrecensent Robert Parker bewijzen voor veel mensen dat zij te maken hebben met een uitzonderlijke wijn. Dit is zijn notitie:

PARKER (100)
"An opulent Petrus very much in the stylistic family of the 1990, this 100% Merlot has a dense plum/purple color and a sweet nose of mulberries, black cherries, some subtle toast and licorice as well as a floral element. A wine of great intensity, a multidimensional mouthfeel and full-bodied, stunning concentration, the 2009 Petrus is everything one would expect of it. Given the sweetness of its tannin, much like the 1990, I suspect this wine will always be “open for business,” appealing even in its youth."

De Petrus 2009 kan nog bewaard worden tot zeker 2040.