Braai: de Zuid-Afrikaanse variant op de barbecue

Voor wie wel eens in Zuid-Afrika is geweest, heeft daar vast van het begrip ‘braaien’ gehoord. Er wordt zelfs een jaarlijkse nationale braai dag gehouden. Een feestdag die de Zuid-Afrikanen vergelijken met Thanksgiving in Amerika en St. Patricks Day voor de Ieren. Inmiddels is de braai ook overgewaaid naar Nederland. Maar wat is het precies en wat drink je daar nou bij?

Om het grootste misverstand uit de wereld te helpen: braaien is niet precies hetzelfde als barbecueën. In Zuid-Afrika nemen ze er echt ruim de tijd voor. De Zuid-Afrikanen maken hun eigen kolen van hout en garen vervolgens grote stukken vlees op de braai. Pas als al het eten klaar is, gaan ze aan tafel. De hele belevenis rond het braaien wordt hiermee over de hele middag tot laat in de avond uitgespreid. Leuk weetje: kip wordt gezien als vegetarisch gerecht.

Het is heel gebruikelijk om zelf je vlees en wijn mee te nemen naar een braai en het ligt natuurlijk voor de hand om voor een Zuid-Afrikaanse wijn te kiezen. Met de wijnen van onze vrienden van Grande Provence uit Zuid-Afrika zit je gebakken.

De lange garing en de rokerigheid van de grill geven een specifieke smaak aan het vlees. De wijn moet hier tegenop kunnen boksen, maar moet niet overheersen. Daarom hebben we de volgende drie wijnen geselecteerd:

GP Chenin Blanc
Grande Provence Chenin Blanc
De Chenin Blanc is een populaire druif in Zuid-Afrika en je maakt een goede eerste indruk wanneer je hiervan een flesje meeneemt naar een braai. Chenin Blanc staat bekend om zijn rijke fruitsmaken en frisse zuren. De Chenin Blanc van Grande Provence wordt op z’n allerrijpst geplukt en smaakt daardoor naar tropisch fruit zoals passievrucht. Deze wijn past goed bij de ‘vegetarische’ kip, maar is ook heerlijk om te drinken voordat het vlees op tafel komt.

Angels Tears rosé
Angels Tears Rosé
De Angels Tears lijn van wijnhuis Grande Provence valt in hun assortiment onder de huiswijnen. Wij vinden dat ze de wijnen daar toch een beetje tekort mee doen. De Angels Tears rosé is een echte allemansvriend. Door zijn zalmroze kleur is het een prachtige wijn in het glas en met smaken van rood fruit is het een fijne dorstlesser. Deze rosé is gelukkig stevig genoeg voor bij het gegrilde vlees, maar niet zo zwaar als een glas rode wijn.

GP Cabernet Sauvignon
Grande Provence Cabernet Sauvignon
De smaak van de Grande Provence Cabernet Sauvignon is uniek vanwege de locatie van de wijngaard. Deze ligt namelijk net naast een rij eucalyptus bomen. De geuren van de eucalyptus worden door de wind meegenomen en trekken in de druiven. De Cabernet Sauvignon krijgt daardoor een bijzonder mint-achtig karakter. Samen met de smaken van rode bes en pruim combineert deze stevige rode jongen prima met de boerewors, vleesspiezen en lamsvlees van de braai.

Lekker eet!