Wat is een amfora wijn?

Onlangs kregen wij de vraag wat een Amfora wijn is ? Nu vind ik dit een hele bijzondere vraag, omdat Amfora gebruikt wordt in een aantal van onze topwijnen, wat betekent dat de interesse in hoogwaardige kwalitatieve wijnen stijgt. Amfora is heel technisch gezien een aanduiding voor een wijnbereidingstechniek, waarbij de wijn in Amfora vaten heeft gezeten. Wat is een Amfora vat dan? Een Amfora vat wordt gemaakt van terracotta en heeft vaak een eivormige vorm. Waarom zou een wijnmaker dit gebruiken? Als een wijnmaker ervoor kiest om dit tijdens de alcoholische vergisting te gebruiken, is er een groot voordeel tegenover de stalen vaten.

Tijdens de alcoholische vergisting, komen de schilletjes bovendrijven, waarbij de wijnmaker de wijn door moet roeren, om alle aroma’s in de wijn te krijgen. Bij een Amfora vat zit een natuurlijke circulatie, waardoor de wijnmaker niet hoeft door te roeren. dit betekent dat de volledige wijn alle aanwezige aroma’s van de schilletjes goed opneemt. Na de alcoholische vergisting wordt de wijn gefilterd en kan de wijnmaker wederom kiezen voor een Amfora vat, in plaats van een stalen vat of houten vat. Wat doet nu wat ? Een stalen vat heeft geen smaakoverdracht en sluit de wijn volledig zuurstofvrij af, waardoor de wijn al zijn fruittonen behoudt. Een houten vat geeft houtsmaak af, wat de wijn vetter en romiger maakt. Tevens is een houten vat heel licht zuurstof doorlatend, waardoor de wijn een ronder karakter krijgt. Een Amfora vat heeft geen smaakoverdracht, maar is wel licht zuurstof doorlatend, waardoor de wijn ronder wordt en een licht oxidatieve smaak krijgt.

Het is dus aan de wijnmaker om te bepalen welke kant hij de wijn op wil krijgen. Als de wijnmaker kiest voor Amfora is dit dus een hele bewuste keuze. Amfora wordt veel gebruikt in Natuurlijke wijnen en Biodynamische wijnen. Het begint een beetje een trend te worden om kwalitatieve wijnen ook Amfora mee te geven, dit om gewoon een andere dimensie aan de wijn te geven als standaard is. Als u graag wilt proeven wat de Amfora doet met een wijn, hebben wij 2 fantastische Qeuze’s in ons assortiment. Probeert u de Grande Provence Amfora White of onze Chateau d’Estoublon Blanc.

Veel plezier met ontdekken.