3 manieren om je wijn snel te koelen

Op zonnige dagen kan het zeker eens voorkomen dat je vergeten bent op tijd een fles wijn koud te zetten. Je geduld wordt op deze momenten altijd behoorlijk getest. Het liefst schenk je natuurlijk bij thuiskomst gelijk een glas in. Gelukkig zijn er een aantal tips die ervoor zorgen dat je daar nooit langer dan een half uur op hoeft te wachten.

Volume verkleinen
Een kleiner volume is sneller te koelen. Daarom kan je je eerste glas wijn het beste al inschenken en vervolgens in de koelkast zetten. Als je plek hebt kan dat natuurlijk ook in de vriezer! In het laatste geval kan je na 10 minuten al genieten van een koud glas wijn. Leg de fles wijn na het inschenken in de koelkast of in de vriezer zodat je later ook het tweede glas gekoeld kan inschenken. Bij deze methode is het wel belangrijk dat je wat vershoudfolie over de opening van het glas spant. Eventuele geurtjes in de koelkast trekken anders namelijk in je wijn en dat zou zonde zijn!

Keukenzout
Vul een wijnkoeler, kookpan, emmer, kinderzwembadje (etc, etc) met voldoende ijs, een flinke scheut water en twee koppen keukenzout. Waarom zout? Zout laat de temperatuur van ijs zakken en onttrekt de warmte uit de fles. Het koelproces wordt hierdoor aanzienlijk versneld. De wijn die je wilt koelen moet wel tot aan z’n nek in het zoute ijsbadje staan voor het snelste resultaat. Je hoeft niet aan de slag met dure zoutsoorten. Goedkoop keukenzout doet zijn werk! Helaas hadden wij dat de eerste keer niet voorhanden… Na 15 minuten kan je genieten van een glas goed gekoelde wijn.

Keukenpapier
In de meeste huishoudens is het wel te vinden: een rol keukenpapier. Naast het verwijderen van geknoeide etenswaren heeft keukenpapier gelukkig nog een andere goede eigenschap. Je kan je fles wijn er snel mee koelen! Rol de fles wijn in een paar velletjes, maak de fles inclusief keukenpapier nat onder de kraan en leg het pakketje in de vriezer. Het water in het keukenpapier geleid de kou en zorgt dat de wijn gelijkmatig wordt gekoeld. Ook op deze manier is je favoriete wijn snel te koud te krijgen en zit je voor je het weet in de zon op je eigen terras.

Proost!

Keukenpapier